İnternetin hayatımızda daha çok yer kaplaması ile birlikte sosyal ağlar da artmıştır. Bu da beraberinde dijital pazarlama kavramını getirmiştir. Dijital pazarlama nedir diye merak edenler için aslında internet ortamında gerçekleşen pazarlama faaliyetlerinin tümü örnek olarak verilebilir. Çünkü çok daha fazla kişiye, çok daha ucuz şekilde ulaştırılabilen ürün ya da hizmetler, dönüşüm oranının daha yüksek olarak sağlandığı internet vasıtası ile ulaştırılabilir. Böylece dijital pazarlamanın tanımı için “internet vasıtasıyla, uygun dijital ürün ve servisler kullanılarak kullanıcıların hedeflendiği pazarlama yöntemi” denilebilir.
Dijital Pazarlama Nerelerde Kullanılır?
Dijital pazarlama, internet ortamından yapılabilecek her işlemde kullanılabilir. Bu tür alanlara kişisel pazarlama kanalları adı da verilir. İnternetin var olduğu her alan kullanıcılara açık olduğu için bu tür alanlar aynı zamanda uygun dijital pazarlama alanlarıdır. Örnek vermek gerekirse:
Dijital Pazarlama Teknikleri
Dijital pazarlama teknikleri konusunda pek çok örnek sayılabilir. Ancak bunlar arasından en etkili dönüşüm sağlayan teknikler toplam 5 adettir. Hemen her platformda uygulanması mümkün olan ve yüksek geri dönüşler alınabilecek teknikler şunlardır:
İçerik pazarlaması, müşteri odaklı olan ve satış odağından kaçınarak yapılan dijital pazarlama yöntemidir. Sonuçları hemen alınmaz ancak uzun vadede müşteriye ulaşma konusunda oldukça başarılıdır. Ayrıca müşterilerin etkileşim ve dönüşüm konuları ile ikna sürecinde son derece yüksek bilinirlik seviyesi sunar. Kısacası uzun vadede başarı alınmak isteniyorsa, içerik pazarlamasına önem verilmelidir.
Günümüz internet dünyasında milyonlarca kişiye hizmet veren sosyal medya platformları, belki de en uygun dijital pazarlama alanlarından biridir. Sosyal medya kanallarından bir çoğu ücretli ve ücretsiz olarak gerçekleştirilebilen kampanyalar sayesinde büyük kitlelere ulaşır. Ancak sosyal medya üzerinden dijital pazarlama yapılacaksa, doğru hedef kitle seçilmeli ve organik bağlar kurulmalıdır. Aksi taktirde geri dönüşüm oranı oldukça az olabilir. Sonuç olarak, doğru stratejiler takip edilirse sosyal medya platformlarında yapılacak olan dijital pazarlama faaliyetleri paha biçilemez bir alan olabilir.
Viral Pazarlama
İnternette herhangi bir şeyin popüler hale gelmesi ya da belirli segmentteki kullanıcıların belirli bir şey hakkında konuşmalarına viral denir. Özellikle video ile yapılan dijital pazarlama aşamalarında kolaylıkla viral elde edilebilir. Viral oluşturmanın mantığı, internet ortamındaki insanların viral olan “şeyi” kendi isteği ile paylaşarak etrafındakilere de göstermek isteği oluşturmaktır. Plânlama ve oluşturma aşaması oldukça zor olsa da aslında en büyük etkiyi yaratacak olan pazarlama tekniğidir. Öncesinde gerçekleştirilen kampanyalar ile belirli bir kitleye ulaşan kişi, sunduğu ürün ya da hizmet için viral pazarlama konusunda detaylı çalışmalar yapmalıdır.
E-posta Pazarlama
E-posta pazarlaması aslında bilinen ilk dijital pazarlama yöntemlerinden biridir. Diğer yöntemlere nazaran çok daha az efor ve maliyet harcanan bu pazarlama türü ile doğru hedef kitleye ulaşılırsa muhteşem geri dönüşler alınabilir.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Günde milyarlarca kez arama motorlarının kullanıldığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle arama motorları etkileşim kurma ve dönüşüm sağlama açısından kullanılabilecek temel ögeler arasındadır. Bu nedenle SEO çalışmalarına öne vermek, web sitesi içerisinde ve dışında bağlantılar almak, popüler anahtar kelimeler ile Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında kalıcı üstünlük sağlama açısından oldukça önemlidir. SEO çalışmaları da tıpkı içerik pazarlamasında olduğu gibi uzun vadede kalıcı geri dönüş alınmasını sağlar.
Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Farkı Nedir?
Dijital pazarlama artık geleneksel pazarlamayı gölgelemeyi başarmış bir sistemdir. Geleneksel pazarlama yöntemleri içerisinde TV reklamları, telefon mesajları ya da radyo yayınları vardır ve hitap ettiği hedef kitle oldukça sınırlıdır. Ayrıca tüm bu işlemler hem çok zaman hem de fazlasıyla maliyet gerektiren işlemlerdir. Buna karşın dijital pazarlama yönteminde ise iletişim kolaylıkları yanı sıra maliyet düşüklüğü, zaman kaybının azlığı, çalışan kişilerin daha az sayıda olması, iletişim dili ve kapsamı çok daha geniş imkânlar sunar.
Geleneksel pazarlama yönteminde kullanıcılar ile tek taraflı iletişime geçilir. Yani oluşturduğunuz kampanya ya da reklam kişilere hitap eder ancak dönüşüm miktarını direkt olarak bilemezsiniz. Buna karşın dijital pazarlama da ise daha interaktif bir ortam vardır. Bu da karşılıklı etkileşimi sağlar.
Geleneksel pazarlama geniş bir kitleye ancak resmî bir dil ile hitap eder ve daha çok didaktik (öğretici) bir dil kullanılır. Yenilikçi olmasına rağmen eğlenceli fakat bilgilendirici dil kullanılır. Buna karşın dijital pazarlama çok daha geniş bir kitleye daha samimi bir dil ile kullanıcılara nazik şekilde hitap eder. Örnek vermek gerekirse, geleneksel medya “Benim yeni ürünüm şudur ve şu özelliklere sahiptir. Hadi bunu satın al!” derken; dijital pazarlama “Benim yeni ürünüm şudur, bunu deneyimlemek ister misin” diye sorar. Kendilerine seçenek sunulan kullanıcıların fikirlere dönüşümde bulunma olasılığı çok daha yüksektir.
Neden Dijital Pazarlama?
Dijital hale gelen bir dünyada yaşamak ve buna uyum sağlamak, geleneksel pazarlamanın dışına çıkarak artık farklı bir pazarlama türü kullanmayı gerekli kılmıştır. Bu nedenle dijital platformlar kullanılmaya başlanmış, yeni reklam kampanyaları çok daha hızlı sonuç vermiştir. Öte yandan azalan maliyet ile birlikte kısıtlı bütçe kullanılarak hazırlanan reklam ve viraller, hedef kitleyi derinden etkilemiştir. En önemlisi dijital pazarlama sonuçları çok daha hızlı yanıt verir ve ölçülebilirdir. Tüm bunların bir sonucu olarak en ufak işletmelerden büyük holdinglere kadar hemen herkes dijital pazarlamanın imkânlarından yararlanır.